Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PZ

0xf

18. 4. 2009 10:29
autorce

Kdo sklame v malych vecech nemuzem ocekavat a duverovat ze nesklame ve velkych. A bez techto malych ryb by nemohla zit ryba velka. Kazdy si nese a ponese vzdy brime za sve rozhodnuti. A nelze delat tluste cary a bagatelizovat. I v 80 byli lide perzekuovani jen proto ze nevstoupili ja to zazil.

0 0
možnosti
1

123-1

18. 4. 2009 10:26
Dobry otec

Konecne jsem to pochopil - otec pana Goldmanna byl spravny chlap, protoze se obetoval a sel ke komunistum, aby syn mel lepsi zivot. Otec pana Volneho byl deb*l a haj*l, protoze si utekl zit pohodlny zivot do Nemcka a navic, namisto toho, aby tam v klidu ojizdel Gertrudy (jako otec pana Goldmanna ojizdel Annu proletarku), tan nastvaval i ty hodne komunisty v Cesku - kteri se pak neudrzeli a panu Volnemu mladsimu osolili zivot .. no ale za to muze jedine Volny starsi ... DIKY VAM PANE GOLDMANNE ZE JSTE MI OTEVREL OCI.

(pro vsechny pitomce, Goldmanny a slecny Schreiberove - toto vse byla IRONIE)

0 0
možnosti
D

DeadZed

18. 4. 2009 10:21
Když otec manželky

došel v 68 s černou kravatou do práce, měla to ona ve všech posudcích až do pádu kokmunismu. Pravda, že na střední ji ještě pustili. Pak však, po neshodách (velmi důrazně odmítla vstoupit do strany) ji poslali do továrny na děrné štítky (měla maturu a dělala tam s holkama sotva se základkou).

Kdo se snažil, byl ve straně a lezl soudrhům do zadku se dostal vysoko. Ostatní "politicky stupidní" lidé, však život lehký neměli.

0 0
možnosti
MO

Enti

18. 4. 2009 9:59
No tak je..

...mlada a naivni. V Nemecku byla v soku, ze se tridi odpad a ze nestaci davat stovku mesicne Greenpeace a citit se jako zachrance planety. No a ted je ji sympaticky pan, co byl devet let v KSC, aby si zajistil klid na praci a svym detem bezproblemove budouci studium (mimochodem, slecno Schreiberova, ani v tomto nevidite jasnou zvracenost komunismu tech podle vas pohodovych 80. let, kdyz museli lide vstupovat do strany, aby meli klid a jejich deti moznost studovat?). Mimochodem soudruh Fischer se po oznameni kandidatury na premiera vyjadril, ze se clenstvim ve Strane nikdy netajil, ovsem na webu CSU o tom neni ani zminka.

0 0
možnosti
V

Vitana

18. 4. 2009 8:38
80. léta

Fandím Vám autorko , taky mě už štve to překrucování. Zažila jsem komunisty do svých 20 let a zas taková tragedie to nebyla. V obchodech nebylo moc zboží, ale zas nutno přiznat že to základní tam bylo a v neskonale větší kvalitě než teď. Problém byl s modním zbožím na to byl Tuzex , a ten byl poměrně slušně zásobeny a když už tak tam byli značkové věci , kupovala sjem si tam jeansy , Trička  a hlavně elektorniku . Rodinu mám velmi pestrou a babička byla " prohnilý kapitalista" ve Švýcarsku, přesto jsem neměla problém se dostat na školu , nevzpomínám na ti dobu zle , jo a byt 2+1 jsem si koupila za 80 000 :)

0 0
možnosti
ZN

eman1

18. 4. 2009 8:43
Re: 80. léta

A za kolik jste bony prodávala ?

0 0
možnosti
ZN

eman1

18. 4. 2009 8:06
Ještě něco. Myslím si že kdyby zůstali

komunisti u moci, nemáte ani možnost podobný článek napsat a nikdo by o něm neměl možnost diskutovat.

0 0
možnosti
ZN

eman1

18. 4. 2009 8:03
No tak já nevím, ale znáte pojmy jako

stranická disciplína, soudruh soudruha nepotopí, všichni táhnou za jeden provaz, Národní fronta, kdo nevolí stejně jako my, volí proti nám, 99% účast ve volbách. Taky věty: "Paní rychle přivezli banány", "Jsme 356 v pořadníku na byt","Toaletní papír došel","S kým jste se při svém pobytu v NSR stýkal ?", "Západní výpočetní technika deformuje morální profil a osobnost žáků".

0 0
možnosti
D

doolitlela

18. 4. 2009 7:33
namyšlená ostuda FHS

Rvarogance sama

0 0
možnosti
MK

KingMartin

18. 4. 2009 3:49
Tohle není diskuze

... ale střet generace, která tuto dobu zažila a generace, která ji zná z vyprávění. Kdyby by mi nebylo naší republiky líto, řekl bych, pánové a dámy, antikomunisti jako já, seberme se, pojďme pracovat a bydlet někam jinam, (já tedy jinde bydlím, ale to je dáno prací) a nechme si to tady s mladé naivky prožít. (Jsme k tomu už blízko)

Nechme je slintat za okny Tuzexů a čekat až přivezou pár madarinek. Jo, a taky vycestovat do Jugoslávie jednou za pět let, v nejlepším případě. A brát plat 1.950 Kčs při kurzu za marku 15. Ano, muvím o létech krásného, příjemného kapitalismu, s hodnými naivkami ve funkcích.

Bože můj, jsem rád, že v okolí nikoho s těmito názory nemám. Tohle slyšet od dětí, tak jim naordinuju měsíc bezzubého komunismu a ono by je to přešlo ;-D

0 0
možnosti
JP

pavouk06

18. 4. 2009 9:39
Re: Tohle není diskuze

KingMartin. Proč lžete? V roce 1972 jsem si vydělával jako 25 letý 6500 Kčs. Proč? Protože jsem se nebál práce. Makal jsem jako lesní dělník. Dnes mám +- 11000.- Takže jsem na tom líp? A taky pracuji manuálně.

0 0
možnosti
H

Hump

17. 4. 2009 23:50
Muze mi nekdo rict co delali komuniste spatneho v 80 letech?

Vsichni tady pisete, co jste byli zavreni v gulazich, ale mne zajima co pisou lidi ne jako VY, ale ti co zili normalne v socialismu se svymi normalnimi starostmi, ne nazory lidi z gulagu co se tu nejvic ozyvaji,  chapu, mate sve bolestne zkusenosti s KGB, StB vsichni jste bojovali spolecne s vyznamenanymi bratry proti komunismu, skoda, ze jsem Vas a ze Vas je nikdy nikde nepotkal soudruzi antikomuniste :-)

0 0
možnosti
W

wiki5.5

18. 4. 2009 0:08
Re: Muze mi nekdo rict co delali komuniste spatneho v 80 letech?

shaneli jsme maso, prasek na prani, toaletni papir, pokouseli dostat devizovy prislib, davali si pozor na to co smime rict a co ne, abychom nevyleteli z prace... proste same veci, ktere dnes delat nemusite

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6044x
Historička a antropoložka, nadšenec do marketingu a PR, foodblogerka a nenapravitelná sluníčkářka. 

Seznam rubrik