Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
X

xs123

21. 4. 2009 9:09
O školách za komunismu

Tak teda: v 80.letech bylo možné pro ty, kteří neměli kádrový posudek úplně v pořádku, ale ještě na tom nebyli tak zle, jako např. já - můj táta byl tzv. vyškrtnutej z KSČ v r. 1969, studovat na technikách. Pokud by měl někdo zájem např. o práva, nutné bylo mít rodiče v KSČ, obvykle to byli funkcionáři KSČ. To platilo až do r. 1989, takže právníci, kterým je více než 39 let, nutně pocházejí z angažovaných komunistických rodin.Odtud stav české justice - až donedávna tu byli zkušení komunističní právníci a potom mladí a nezkušení. Pokud měl někdo špatný kádrový posudek, v nejlepším případě mohl studovat vojenskou školu - to byl paradox- takže Topolánka neobviňujte, na vojnu chodily buď gumy, které by jinde školy neudělaly, anebo chudáci, kterým strana dala na výběr - buď vojenské gymnázium nebo nic, učňák.

0 0
možnosti
JM

Tetanovka

21. 4. 2009 9:01
úplně jedno to není

Takový článek může napsat jenom někdo, kdo to nezažil...taky teď pozoruji, že mladí lidé totalitu vůbec nechápou, mají zkreslené představy. Společnost byla tehdy přece rozdělená a každý věděl, kde je zlo a jak dalece je možné si zachovat tvář. Kdo vstoupil do KSČ se prostě zaprodal  vládnoucí moci a sám to dobře věděl, že obětoval slušnost za prospěchářství. Po válce se taky všichni, kdo spolupracovali s okupanty, vymlouvali, že museli...

0 0
možnosti
ZK

armyshop

21. 4. 2009 12:43
Re: úplně jedno to není

přesně tak, slečna netuší o čem mluvíRv

0 0
možnosti
X

xs123

21. 4. 2009 8:36
Vzpomínka na r 1983

Měli jsme v kruhu na VŠ kluka. Takovej tichej zrzavej typ, technika mu nešla, zato německy uměl perfektně.A ten měl tetu v západním Německu, starou a bezdětnou, s hospodou a penzionem. Pokusil se emigrovat - koupil si zájezd do Jugoslávie, ale měl u sebe tzv. šedý pas - to byl mezinárodní pas,měl ho nějak zfalšovaný. Někdo ho prásknul, na hranici s Maďarskem ho vytáhli z autobusu a putoval na rok do vazby. Potom ho sice pustili, ale už to byl někdo jinej. Jednou se na nás přišel podívat, ale byl úplně vyměněnej, psychicky totálně mimo. Ani nevím, co se s ním stalo. Doufám, že má tu hospodu po tetě a že je mu dobře.

0 0
možnosti
P

P.e.r.y

21. 4. 2009 6:49
Rodiče

Jestli pak ví vaše rodiče jaký máte názor na komunisty a bezzubou KSČ let osmdesátých??

0 0
možnosti
ZN

eman1

20. 4. 2009 21:36
Tahle diskuse je na nic. Co člověk

to jiná zkušenost. Autorce se povedlo píchnout do vosího hnízda, ale  dokud kolem hranic nebude ostnatej drát , který dají na starost  někomu tak odpovědnému a nezaujatému, tak je to v pohodě.

0 0
možnosti
PPB

Parouback

21. 4. 2009 13:46
Re: Tahle diskuse je na nic. Co člověk

No problém je hlavně v tom, že tahle autorka žádné zkušenosti nemá, obzvlášť s komunisty.

0 0
možnosti
A

Achyleos

20. 4. 2009 21:14
A jakpak jsem se meli nestranici?

Btw kdyz jste odmitli clenstvi ve strane ... jakpak se vam zilo? Je tady vyber jit do strany a zit "normalne", zdrhnout, ale to slo tezko a odmitnout clenstvi ... jako mnozi, ale neznam nikoho komu by se pak lehko dychalo ... bohuzel. Ja kvuli tomu delal i v marnici a na jipce a jinych za 6k mesicne s neustalou buzeraci ...

0 0
možnosti
A

Achyleos

20. 4. 2009 21:18
Re: A jakpak jsem se meli nestranici?

A to nemluvim o tom ze se me deti nomohly dostat na vysokou protoze jejich otec ( ja ) jsem bojoval za Anglii ...

Dneska bych asi volil jinak kdyby to slo ...[>-]

0 0
možnosti
VN

naroznej

20. 4. 2009 20:35
Nevím , co řešíme

Hodnotím lidi podle toho , jací jsou. Znám x současných komunistů , kteří jsou poctivý , pracovití a nikdy by neuškodili ani mouše. Znám x totálních hajzlů , kteří nikdy nebyli nijak politicky organizovaní a zůstávají  po nich pouze škody. V dnešní době bych již neřešil , kdo byl či nebyl v KSČ. Lidi bych rozděloval na ty slušné a na ty druhé . Na to , kam jednotlivce zařidit nemá žádný vliv členství v některé politické straně.

A je třeba si uvědomit ještě jedno. Ti největší hajzlové komunistického režimu nesedí dnes v parlamentu za KSČM. Dnes jsou z nich vážení manažeři a podnikatelé , kteří na svoje členství v KSČ již dávno zapomněli  Dnes se z nich jsou velcí kapitalisté , kteří mají často i větší moc  , než měli před dvaceti lety.

0 0
možnosti
PA

plantaznik1

20. 4. 2009 21:58
Re: Nevím , co řešíme

Hodnotím lidi podle toho, jací jsou. Znám x současných fašistů,

kteří jsou poctivý , pracovití a nikdy by neuškodili ani mouše. Znám x

totálních hajzlů , kteří nikdy nebyli nijak politicky organizovaní a

zůstávají  po nich pouze škody.V dnešní době bych již neřešil , kdo

byl či nebyl v NSDAP.Lidi bych rozděloval na ty slušné a na ty druhé.

0 0
možnosti
D

dnb/

20. 4. 2009 20:16
Volby

tak doufám, že podle toho, jak tu nadáváte, přátelé, nebudete strany, které jsou teď v Parlamentu a tohoto pána do vedení státu pozvali, volit. Protože pokud tam budeme dosazovat typy, které jsou tam na střídačku už dost dlouho, nemáme důvod nadávat. Nahradit paroubacka Topolánkem a Topolánka paroubackem (k čemuž národ směřuje, čssd volby vyhraje asi), není normální. Samozřejmě s autorčinou naivitou a neznalostí socialistických poměrů se plně nestotožňuji.

0 0
možnosti
JAP

Culeto

20. 4. 2009 18:39
Nevím proč tady Zuzaně nadáváte, protože má svůj názor

Osobně je mi jedno, jestli bude premiér bývalý komunista, ten odstupující, studoval na vojenském gymnáziu a také to nikdo neřešil. Co mě prudí je lehkost, jakou si lidé, které si platím ze svých daní myjou ruce nad rozlitým mlíkem.Přátelé šetřete si písmenka, vypadá to ,že těch bývalých a i současných komoušů můžeme mít na vládních postech dost, tak proč střílet do jednoho člověka, ostatně je to pouze zástupný problém, který odvádí od podstaty problémů.

Jinak milá Zuzano, slabá KSČ v 80 letech je noncec, dám Vám příklady : rok 84 : mladý 14 letý blbec vidí jak 13 letý puberťák mydlí 10 letého kluka. 14 letý blbec důrazně domluví tomu 13 letému. Výsledek 13 letý jsi doma postěžuje mamince, že má monokl, maminka poslankyně FS zařizuje zrušení doporučení na střední školu, netrvalo to ani 10 minut. Rok 88, před ústní maturitou Vám přinesou přihlášku do KSČ . Nezlobte se ale nebili bezzubí a dokázali pokazit hodně životů. Buďte ráda, že si o tom můžete myslet to co si myslíte.

0 0
možnosti
JN

5alfa

20. 4. 2009 18:48
Re: Nevím proč tady Zuzaně nadáváte, protože má svůj názor

Je vidět, žes je s tou přihláškou správně vyhodit. Ale stejně sis mohl maturu dodělat, aby "nebili bezzubí"...

Takže alespoň za Tvůj postoj! R^R^

0 0
možnosti
M

Martin5412

20. 4. 2009 18:15
Drahá autorko

vy jste v socialistickém Československu nežila, nevíte o té době vůbec nic. Chápu, že vám pojem komunista nic neříká, a je vám to tudíž jedno, ale my co jsme to zažili, a to jsme ani nepatřili mezi pronásledované disidenty, rozhodně komunisty v oblibě nemáme. Aby jste si udělala lepší představu, komunistická společnost je taková, kde mají lidé nejvýše dvě z následujících vlastností : čest, inteligenci a členství ve straně.

0 0
možnosti
T

TurboFrank

20. 4. 2009 20:51
Re: Drahá autorko

Schválně, napište, co jste strašného zažil. Většinou to jsou pindy. Posuzujte lidi podle toho, jací jsou a co dělají. Osobně znám desítky hajzlů, kteří v KSČ nebyli, ale podle vašich kritérií jsou OK. Ve jménu církve zemřelo nejvíce lidí na světě. Nenávidíte proto všechny křesťany? Myslíte si, že  Smetka, který vytuneloval H-systém byl komunista a proto připravil lidi o všechny úspory. A tak by se dalo pokračovat. Naštěstí drtivé většině občanů je jedno, kdo kde byl. Je zajímá, jak uživí rodinu a co přinese budoucnost. Ideologie, kdo byl a nebyl bolševik se nenajedí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6044x
Historička a antropoložka, nadšenec do marketingu a PR, foodblogerka a nenapravitelná sluníčkářka. 

Seznam rubrik