Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zahal se!

Nejen o šátcích, závojích a burkách. Co byste, dámy, řekly na to, kdyby váš partner vyjádřil přání, ať nenosíte hluboké výstřihy a krátké sukně?Jak zareagujete? Je to projevem lásky a úcty a nebo toho, že s vámi zachází jako s onucí a diktuje vám naprosto všechno?

Zahalování máme spojené především s islámem, ale doslovný příkaz nosit šátek či burku v Koránu nenajdeme. V době Mohammedově chodily ženy běžně s odhaleným poprsím, tak je muslimský prorok "decentně" požádal, aby "spustily závoje přes ňadra svá". Navíc ještě před sto lety nebylo z Evropanky vidět o nic víc než z muslimky. Nikdo neví, jakými tabu bylo opředeno odhalení ženského kotníku či lýtka. Zahalená hlava žen během bohoslužeb přestala být pravidlem teprve po druhém vatikánském koncilu a v některých zemích (Itálie, Španělsko, Latinská Amerika) je to zvykem dodnes. Nepatrný rozdíl je rovněž mezi muslimkou a ortodoxní Židovkou. Povinností je uzavřená obuv, zpoza dlouhé sukně(kalhoty jsou považovány za část mužského oděvu, jež je ženám zapovězen nosit) nesmí koukat ani kotníky... Drobnou odlišnost nelezneme jen v pokrývce hlavy - ortodoxní židovská žena nemusí nutně nosit závoj, ale klidně šátek, klobouček či paruku. Zahalování, jde tedy napříč náboženstvími i věky a dnešní "obnažená" doba je z hlediska tisíciletí zatím jen krátkým výstřelkem.

Zdravý selský rozum napovídá, že jsou situace, kdy se nošení triček či halenek s hlubokým výstřihem bez lítosti vzdáme. Přijít na pracovní pohovor s dekoltem, jež odhaluje všechny naše vnady, má smysl jen v případě, že se ucházíme o místo pracovnice v nočním podniku.

Teď si, milé dámy, představte situaci, kdy vás váš partner požádá, zda byste mohla omezit nošení výstřihů. Jak zareagujete? Je to projevem lásky a úcty a nebo toho, že s vámi zachází jako s onucí a diktuje vám naprosto všechno? Odpověď na tohle by mohlo přinést jediné - strávit den v hlavě muže. Myslím si, že ženy ani netuší, co všechno mohou výstřihy a sukýnky s muži dělat. Rozhodně nechci, aby to vyznělo jako feministický výpadek proti mužům, ale i přes všechnu snahu a snažení, jsou jisté biologické pochody, které se těžko ovládají samy o sobě, natož když je muž konfrontován s ženou či dívkou, která odhaluje sekundární sexuální znaky. Při setkání s hlubokým výstřihem mají muži skutečně problémy dívat se do očí. Pohled zklouzne, fantazie se rozbíhá... a je teď na nás zda chceme být objekty něčích sexuálních fantazií... Teď se zdá mnohem pochopitelnější mužovo přání, aby jeho partnerka nefigurovala ve fantaziích cizích chlapů. Každý muž se chce pochlubit svou krásnou partnerkou, k čemuž patří i jistá vyzývavost a erotičnost oblékání. Ale jaký postoj se vám líbí více: "Koukejte, jakou mám roštěnku!" nebo "Budu rád když přijdeš a ostatní po tobě pokukovat nemusí." ? Nemůžu si pomoct, ale ten druhý postoj je podle mého mínění postoj lásky a úcty, kdy si jen každý chrání to, co je mu drahé. Samozřejmě, že nikdo po ženě nemůže chtít, aby se vzdala svého vlastního stylu a věcí, které ráda nosí. Jen chci ukázat, že požadavek "Zahal se!" nemusí být tak despotický, jak se na první pohled může zdát.

Autor: Zuzana Schreiberová | pátek 20.3.2009 15:29 | karma článku: 22,57 | přečteno: 2985x
  • Další články autora

Zuzana Schreiberová

Neuvěříte, co jsem zažila s uprchlíky!

Byla jsem překvapená, když jsem v jedné diskuzi pod článkem o uprchlících vedle klasických keců o všeznásilňujících,krvelačných hordách a invazích narazila na dotaz: “Kdo se s nimi setkáváte, můžete mi napsat, jací jsou?”

16.3.2016 v 20:55 | Karma: 20,85 | Přečteno: 4014x | Diskuse| Občanské aktivity

Zuzana Schreiberová

Pomáháme uprchlíkům na Hlaváku. A napadl nás agresivní dav!

Na pražském hlavní nádraží působí už před dva měsíce skupina dobrovolníků, která pomáhá uprchlíkům. Ze strany uprchlíků se nikdy nesetkali s žádným projevem násilí a nenávisti. Kéž by se to dalo říct o českých vlastencích!

2.11.2015 v 13:43 | Karma: 35,11 | Přečteno: 13560x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Podívejte se, jak vypadá uprchlík!

Potkala jsem se s jedním z uprchlíků, kteří teď projíždějí Českou republikou. Ve tři v noci a za na prvních pohled docela nebezpečných okolností.

24.9.2015 v 11:33 | Karma: 36,98 | Přečteno: 26203x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Marketingový úspěch křesťanství. Stál za ním skutečně Ježíš?

Pokud definujeme správně provedenou marketingovou strategiijako schopnost mít ve správný čas na správném místě ten správnýprodukt, nemůže nás pohoršit, když budeme tuto strategii aplikovat i na vznik křesťanství. Po duchovnu prahnoucím jedincům se v rané antice nabízelo tolik různých variant náboženského vyžití, že raketový vzestup konverzí ke křesťanství nemůže být náhoda, ale důsledek správně zvolených postupů.

20.1.2014 v 15:33 | Karma: 20,35 | Přečteno: 2034x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Dobrý kuřecí vývar je docela alchymie

Když jsem napsala postup na přípravu goldene joich, tradičního židovského kuřecího vývaru, měla jsem pocit, že to byl jeden z nejdelších a nejpodrobnějších receptů, co jsem kdy napsala. Goldene joich je tradiční polévka, která se často připravuje na židovské svatby. Zlatou barvu jí dodával kromě dole popsaných ingrediencí i šafrán. Šafrán byla (a stále je) poměrně nákladná záležitost, takže "trocha šafránu na svatební polévku" byl svého času vysoce ceněný dárek pro nastávající nevěstu či mladé děvče pomýšlející na vdavky.

8.12.2011 v 11:44 | Karma: 17,50 | Přečteno: 3794x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6044x
Historička a antropoložka, nadšenec do marketingu a PR, foodblogerka a nenapravitelná sluníčkářka. 

Seznam rubrik