Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Na náboženství se dá dívat vícero způsoby, potažmo na církev. Prof. Skalický napsal Po stopách neznámého Boha. Zahrnuje přístup sociologický, pschoanalytický a další. Nejlépe však k náboženství - církvi- přistupuje fenomenologie. To znamená, ten, kdo chce pochopit, nejlépe pochopí, když to žije. Pokud jde o pochopení. Bible má svá úskalí při výkladu. Dá se číst jak symbolicky, tak i reálně, atd. Není to až tak jednoduché dělat závěry.

2 0
možnosti
Foto

V niečom autorka nemá pravdu. Tvrdí, že Ježiš neplánoval založiť veľkú cirkev. Avšak Ježiš vyslovene svojim učeníkom prikázal, aby šírili evanjelium po celom svete a činili mu učeníkmi všetky národy. Aj vo svojom proroctve o posledných časoch povedal, že evanjelium bude hlásané po celom svete - všetkým národom. Len učeníkom to chvíľu trvalo, kým pochopili, že Ježiš je spasiteľ nielen Židov, ale aj pohanov.

Ale máte pravdu, že Pavol mal najväčšiu zásluhu na rozšírení kreťanstva po Rímskej ríši. Tento príbeh bývalého fanatického prenasledovateľa kresťanov je veľmi zaujímavý a včera som o ňom napísala tento článok.

http://tvrdonova.blog.idnes.cz/c/392555/Ako-sa-z-prenasledovatela-krestanov-stal-apostol-Pavol.html#t2

1 0
možnosti

Jasně, pořád platí, že církev je nejlepším obchodníkem všech dob. S velkým ziskem obchoduje už přes dva tisíce let s něčím, co nikdo nikdy neviděl. Nynější restituce to jen potvrzují. Akorát jim to teď trošku začal kazit nový vrcholový manažer:-)

0 2
možnosti
Foto

Slušný rozbor...za jedna :)R^

3 1
možnosti

Dobrá slátanina, pokud hodláš pokračovat, tak bude lepší, když se vrátíš k plotně.

2 4
možnosti

Tolik mudrlantů a rádo by mudrců už stavělo podivuhodné konstrukce,že to je tento článek jenom dalším pokusem,"vědeckého ateismu"!Oni ti marketinkoví hráči se dali až na jednoho(nejmladšího Jana,"miláčka páně" všichni umučit kvůli čemu?Rv

3 1
možnosti
Foto

Dobrá otázka:

Neverím, že na tejto zemi nájdete fanatika, ktorý je ochotný znášať prenasledovanie a smrť za to, o čom VIE, že je lož. Ak aj áno, nie je možné, že by sa pod tlakom prenasledovania a hrozby smrti niktorý z učeníkov nepriznal, že si historku o Ježišovom vzkriesení vymysleli.

Máme niekoľko historických záznamov (Ignácius, Polykarp, Terulián), ktoré potvrdzujú, že učeníci boli ochotní za to, že verejne hlásali vzkrieseného Ježiša znášať prenasledovanie, dokonca smrť. Takto skončili jednotliví učeníci (nebudem uvádzať jednotlivé zdroje, ale niektoré správy o smrti sú lepšie historicky doložené ale niektoré sú len neskoršie legendy)

Peter – ukrižovaný, Matúš – sťatý mečom, Ján – prirodzenou smrťou, Jakub, syn Alfeov – ukrižovaný, Filip – ukrižovaný, Šimon – ukrižovaný, Bartolomej – ukrižovaný, Tadeáš – zabitý šípmi, Tomáš – prebodnutý kopiou, Jakub, syn Zebedeov – sťatý mečom

a mohla by som spomínať ďalších…

To, že niekto niečomu verí až tak, že je za to ochotný zomrieť samozrejme neznamená, že to, čomu verí je pravda. Je to však dôkazom toho, že tej myšlienke verí. Oklamať samovražedných atentátnikov, že pôjdu do raja, je ľahké, lebo si nemôžu overiť, či to, čomu veria, je pravda. Ale oklamať jedenástich učeníkov a mnohých ďalších, že po dobu štyridsiatich dní vídavali vzkrieseného Ježiša nie je možné.

1 0
možnosti

To je opravdu zvláštní, že ti marketingoví všeumělové jsou zodpovědní také za redakci Nového zákona, v němž je Ježíš vykreslen jako naprostý marketingový břídil. Například ho lidé chějí po nějakém zázraku provolat králem a on jim uteče. Kde udělali soudruzi z marketingu chybu?

2 0
možnosti

J40o14s92e60f 55N48o68v11a46k

20. 1. 2014 18:20

a) krestanstvi bylo - a dodnes zustalo - nabozenstvim bojujicim proti otroctvi, proto melo mezi rimskymi otroky tak epochalni uspech a mezi rimany- otrokari totalni zatraceni, vedouci ke 300 lete genocide krestanu, ostatne nabozenstvim vadicim mocnym a mocichtivym zustalo dodnes. to je asi tak veskere, co se v krestanstvi snad da oznacit za "marketing".

b) nez zacnes nad tim krestanstvim rozjimat, autorko, bylo by dobre si o nem neco precist, nejlepe bibli, atheisticka literatura venujici se tomu, jak atheiste vnimaji krestanskou konkurenci je k nicemu.

7 3
možnosti

Koloským  3:22: Otroci, poslouchejte ve všem své pozemské pány, nejen naoko, abyste se jim po lidsku zalíbili, nýbrž ze srdce, v bázni Páně.

Titovi: 2, 9-10: Otroci ať ve všem poslouchají své pány. Ať jsou úslužní, neodmlouvají, ať nic nezpronevěří a jsou naprosto spolehliví, a tak ve všem dělají čest učení našeho Spasitele Boha.

Toto je boj proti otroctví? Myslím, že byste si tu bibli měl přečíst vy ;-D

6 2
možnosti
Foto

Historie ranného křesťanství je fascinující. Už pro vliv na západní kulturu.

Pokud mluvíte anglicky, doporučuju zajímavý tříhodinový dokument

http://www.youtube.com/watch?v=QSYgEsfxyB4

(Křesťanství, prvních tisíc let)

1 0
možnosti

Kdysi jsem se o to zajímal abych si ustanovil, jak to asi bylo. Ten tzv. "marketingový tah" provedli až křesťanští "vedoucí". Kteří ve 4. století založili církev a snažili se tímto sjednotit lid Evropy. Potvrzuje to i že si v 7. století tohoto chytrého tahu všimli Arabové a zkopírovali tenhle nápad. Jen to pojmenovali jinak. - Zajímavost na závěr: při radě okolo roku 400 n.l. se zakladatelé křesťanské církve dohodli, že se tímto z Ježíšových kostí může stát velmi cenná relikvie a že je budou potřebovat dostat do Evropy... na to navazuje řada dokumentů pátrajících po ostatcích Ježíše... S odstupem času je vždy těžší posoudit relevantnost informací, proto vždy bude trocha té skepse.

2 4
možnosti
Foto

Neviem o akých kostiach vravíte, keďže Ježišovo telo neostalo v hrobe.

2 0
možnosti
  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6044x
Historička a antropoložka, nadšenec do marketingu a PR, foodblogerka a nenapravitelná sluníčkářka. 

Seznam rubrik