Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Honza73

26. 4. 2009 20:08
Souhlas

Mě už taky to účelové a navíc bezostyšně selektivní kádrování a ostrakizování "bývalých komunistů" leze krkem. Lidi, co se k tomu uchylují, mají často sami spoustu másla na hlavě, nebo - což se týká hlavně mlaďasů - nemají páru, o čem mluví. Samozřejmě, že členství v normalizační KSČ není nic, čím by se člověk měl zrovna dvakrát chlubit, ale taky to není důkaz vady charakteru. Lidi, kteří tady v té době žili, se snažili fungovat, jak se dalo a příslušnost k partaji byla prostě jednou z možností, jak si v tehdejší mizérii polepšit. V řadě povolání byla rudá partajní legitimace přímo nezbytná, ve většině ostatních pak mohla hodně zjednodušovat život a podmiňovat profesní postup. Často se stávalo, že když se někde objevil profesně "perspektivní kádr", tak vzápětí dostal nabídku vstoupit do strany, což bylo dost obtížné a tehdy i málo rozumné otevřeně odmítnout...

0 0
možnosti

Honza73

26. 4. 2009 20:38
Re: Souhlas

... Spousta v podstatě apolitických nebo dokonce v skrytu protirežimně laděných lidí měla partajní legitimaci právě z těhle důvodů. Pokud jde o Fischera, kterého osobně tak trochu znám, protože jsem nějakou dobu v 90. letech působil na staťáku, to je docela typickej příklad. Vystudovanej ekonom a matematik nastoupil hned po škole do statistického úřadu, kde pracoval jako výzkumný pracovník Výzkumného ústavu sociálně ekonomických informací, což byla tehdy součást FSÚ. Byl hodně dobrej a tak mu umožnili dělat aspiranturu na VŠE, přičemž mu zároveň "doporučili" podat si přihlášku do strany, což Fischer celkem pochopitelně udělal, protože odmítnutí by mohlo mít pro něj ne zcela příjemné následky. Dneska je to samozřejmě zločin, za který by ho měli nejspíš vyválet v dehtu a peří...:-/

0 0
možnosti

punčoška

24. 4. 2009 15:48
hm

fischer vstoupil do ksč 1980 - tehdy již každému gramotnému bylo zřejmé, že komunismus je zlo. vyjímkou byli věřící na beztřídní společnost - ale ti po 89 ve straně zůstali (a vnímám je jako součást demokratického spektra - pravice potřebuje opozici. rušení "zpozdilými" antikomunisty je směšné). prostě v roce 80 vlezl do ksč buď ojediněle z přesvědčení nebo otrlý často zakomplexovaný netalentovaný hajzlík. Fischer po 89 ze strany vystoupil, pokládám ho za nedůvěryhodného a všehoschopného.

možná máte informace o komunismu od rodičů/prarodičů - hodný dědeček komunista se vnučce zdá nevinný a na dobu, kdy  patřil k "elitě" vzpomíná pochopitelně s nostalgií, ale to jsou velmi zkreslující informace.

umíte si představit, že studujete francouzštinu a říkáte si - tam se stejně nikdy nepodívám... drželi nás tady jak v lágru, brutální cenzura, pokleslá kultura, zestátněná ekonomika nefungovala - občas nebyl toaletní papír/vložky, nebylo ovoce, auta na pořadník...

0 0
možnosti

punčoška

24. 4. 2009 15:53
Re: hm

to, že bylo málo aut a vůbec menší spotřeba se zdá pozitivní - líbí se zeleným (ani netušíte jak se podobají tehdejším svazákům), ale k tomu se musí dojít ne totalitou, ale vědomě, jinak to nemá smysl a účinnost.

a i přes tu zbytečnou spotřebu a zbytečně všudypřítomná auta je tu teď mnohem mnohem čistěji :-)

0 0
možnosti

MiroTR

23. 4. 2009 10:38
Nevadí mi,

člen KSČ, co vstoupil z nadšení těsně po válce, nebo z naivity v roce 68. Ale v době normalizace je vstup jen těžko obhajitelný. Vy jste tu dobu nezažila, tak se na to možná díváte jinak, ale v 80. letech tam vstupovali opravdu jen kariéristi.

0 0
možnosti

Buckingham

23. 4. 2009 10:35
Víte jak se tomu dá říkat?

Pravda...pravda...je toho všude plno, tak proč se taky nepřidat - mravní relativismus. Je jedno, co člověk dělá, jaký má charakter, hlavně když je schopný? (a to ještě není tak jisté.) Howg.

0 0
možnosti

Buckingham

23. 4. 2009 10:33
Vám je to jedno

Mně to jedno není. On tehdy jistě něco málo (pokud není úplně blbý anebo slepý) věděl o tom, co to ta KSČ je. Věděl či ne...o 50. letech...a 68. roce...normalizaci? Co myslíte? Proč bych měl chtít takového člověka za premiéra? Možná expert na čísla, ale jinak schopný se s kýmkoli a pro cokoli spřáhnout...dokonce i přesto, že není politikem...:-/

0 0
možnosti

stařec bez moře

23. 4. 2009 10:28
kolem nové vlády se dělá zbytečný povyk

hlavně byla kraviny tu starou odvolávat. Když uř se nelíbila, měli se dohodnout na říjnových volbách a nechat ji dosloužit. Jestli vyhraje Paroubek, dovede tuto zemi ke státnímu bankrotu a na Topolánkovu vládu se bude se slzami v očích vzpomínat. Ale tak to už v této zemi chodí.

0 0
možnosti

eman1

23. 4. 2009 9:27
Součástí toho jaký člověk je ,je i jeho

politické přesvědčení. Jedno od druhého nejde oddělit. Když to vezmeme do absurdity tak taky třeba můžeme říct  "On souhlasi aby se tento  člověk dostal do basy z politických důvodů. Ale jinak je to hodnej člověk a odborník" Proto s autorkou nesouhlasím, a myslím že její pohled na věc je polovičatý.

0 0
možnosti

bojovnik2

22. 4. 2009 22:30
Největší legrace je vždy pozorovat,

jak se na každého takového člověka vrhnou naši hrdinní antikomunisté, kteří ve svých referátech na novinářských fakultách pěli ódy na socialismus a jeho představitele.

0 0
možnosti

Freddie33

22. 4. 2009 19:30
Snad jen vase mladi..

.. muze omluvit vase prapodivne nazory na "bezzubou KSC v osmdesatych letech"

Kolik vam v te dobe bylo? Pokud uz jste byla vubec na svete...

0 0
možnosti

kdojsem

22. 4. 2009 16:56
To je jako:

Rv Jsem husa povrchní a nemorální a je mi to jedno. Jen neuvědoměle potvrzujete pravdu života.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS