Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děvčata, nepsychujme!

Kdy končí empatie a porozumění a začíná vymýšlení katastrofických scénářů a psychická labilita? Kdy my ženy, čteme signály vysílané našimi protějšky správně a kdy tím vytváříme pověst žen jako věčně nespokojených mrmlajících hysterek?

Je známá věc, že ženám je vrozena větší míra empatie a dokáží lépe vnímat potřeby druhého skrze neverbální projevy. Jsme tak už prostě naprogramovány - několik měsíců až let života dítěte, je matka při péči odkázaná pouze na ony neverbální projevy a musí spoléhat na svou vlastní interpretaci. Muž většinou slyší "řvoucí mimino" zatímco žena dokáže poznat, zde je děťátko unavené, hladové, rostou mu zoubky, má prdíky  nebo potřebuje vyměnit plínku.

Zatímco pro chlapečky je již od malička doménou akce, boj, zápasy a výsledky, pro holčičky to jsou vztahy. Myslím, že se stačí podívat na dětské hry a hračky. Slyšela jsem vyprávět jednu matku, jak svým dvěma synkům zakázala hrát si s hračkami-zbraněmi. "Ale, když jsem viděla, jak okousávají topinky do tvaru pistolí a střílí po sobě, uvědomila jsem si, že je to naprosto marné..." To samé by ale nastalo, kdyby se holčičkám sebraly všechny panenky, barbínky atd. I polínko zabalené do šátku může být "miminko". Kluci vymýšlejí strategie, bojují, prožívají dobrodružství - děvčata vymýšlejí příběhy, prožívají nejrůznější role, hrají si na rodinu... Píšu to z vlastní zkušenosti, jelikož jsem snad do čtrnácti let každý Štědrý den chodila k kamarádce v nultém patře, hrát si s barbínama, každý rok se uskutečnila minimálně jedna svatba, po které jsme za hlasitého chichotání položili Kena na Barbie. Proti dnešními teenagerům si přijdu jako mentálně retardovaná.

Vztahy a empatie prostě k ženám patří. Ale, co se zdá jako požehnání při péči o dítě(a také v tzn. "pomáhajících profesích" viz ženy jako zdravotní sestry, učitelky v MŠ...) je naprostým prokletím ve chvíli, kdy se ženy snaží komunikovat se svými partnery. Důsledkem naší snahy vykládat a interpretovat projevy našich partnerů je chování, které můj muž označuje slovem "psychování". K tomu, abychom "psychování" porozuměli, je potřeba vědět následující:

Ženy jsou schopné samy sebe nebo sebe navzájem rozebírat do nekonečna. Žena je schopná sedět celý den u okna(nebo na kafi s kamarádkou) a nimrat se ve svých citových hnutích a pnutích. Zatímco jsem nikdy nezažila muže, který by se vydržel bavit o citech dále než pět minut, stokrát jsem si na vlastní kůži zažila, že téma city a vztahy vydrží dvěma nebo více ženám hodiny a hodiny.

Věcná podstata slovního sdělení tvoří pro ženy jen jednu někdy více , někdy méně zanedbatelnou část výroku. Stejně jako "co řekl", je pro ženy důlěžité "jakým tónem to řekl? jak se přitom tvářil?"

Ženy rády vytvářejí scénáře.(Proto má většina z nás už v patnácti letech vymyslené svatební šaty). Snahou "myslet do budoucna" si rády omlouvají to, že již předem vymýšlejí nejrůznější katastrofy, čímž se jim nabízí prostor k další oblíbené činnosti - litovat se už předem.

Ať se tváří jako suverénky, jsou ženy neuvěřitelně zranitelní a sebou nejistí tvorové. Potřebují být ujišťovány, opečovovány, zahrnovány pozornostmi. Strašně rychle si zvyknou na své "cukrátko" a běda, když ho jednou nedostanou. Vzpomínám si, na strašnou depku, kterou mi způsobilo to, že jsem nedostala po icq pusu.

Tohle je jen část pohnutek, co ženy dovedou k psychování. Tady se berou všechny ty otravné otázky a vzdechy typu "Ty už mě nemáš rád! Ty se se mnou nudíš! Já myslím, že jsi svou bývalou miloval víc!"

Alespoň sama za sebe se za to omlouvám. Ale i když si stokrát říkám, že příště psychovat nebudu, udělám to zase... Zase se na mě ten můj po ránu neusměje a já začnu vymýšlet hrozivé teorie...

Autor: Zuzana Schreiberová | pondělí 6.4.2009 7:05 | karma článku: 24,25 | přečteno: 2584x
  • Další články autora

Zuzana Schreiberová

Neuvěříte, co jsem zažila s uprchlíky!

Byla jsem překvapená, když jsem v jedné diskuzi pod článkem o uprchlících vedle klasických keců o všeznásilňujících,krvelačných hordách a invazích narazila na dotaz: “Kdo se s nimi setkáváte, můžete mi napsat, jací jsou?”

16.3.2016 v 20:55 | Karma: 20,85 | Přečteno: 4014x | Diskuse| Občanské aktivity

Zuzana Schreiberová

Pomáháme uprchlíkům na Hlaváku. A napadl nás agresivní dav!

Na pražském hlavní nádraží působí už před dva měsíce skupina dobrovolníků, která pomáhá uprchlíkům. Ze strany uprchlíků se nikdy nesetkali s žádným projevem násilí a nenávisti. Kéž by se to dalo říct o českých vlastencích!

2.11.2015 v 13:43 | Karma: 35,11 | Přečteno: 13560x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Podívejte se, jak vypadá uprchlík!

Potkala jsem se s jedním z uprchlíků, kteří teď projíždějí Českou republikou. Ve tři v noci a za na prvních pohled docela nebezpečných okolností.

24.9.2015 v 11:33 | Karma: 36,98 | Přečteno: 26203x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Marketingový úspěch křesťanství. Stál za ním skutečně Ježíš?

Pokud definujeme správně provedenou marketingovou strategiijako schopnost mít ve správný čas na správném místě ten správnýprodukt, nemůže nás pohoršit, když budeme tuto strategii aplikovat i na vznik křesťanství. Po duchovnu prahnoucím jedincům se v rané antice nabízelo tolik různých variant náboženského vyžití, že raketový vzestup konverzí ke křesťanství nemůže být náhoda, ale důsledek správně zvolených postupů.

20.1.2014 v 15:33 | Karma: 20,35 | Přečteno: 2034x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Dobrý kuřecí vývar je docela alchymie

Když jsem napsala postup na přípravu goldene joich, tradičního židovského kuřecího vývaru, měla jsem pocit, že to byl jeden z nejdelších a nejpodrobnějších receptů, co jsem kdy napsala. Goldene joich je tradiční polévka, která se často připravuje na židovské svatby. Zlatou barvu jí dodával kromě dole popsaných ingrediencí i šafrán. Šafrán byla (a stále je) poměrně nákladná záležitost, takže "trocha šafránu na svatební polévku" byl svého času vysoce ceněný dárek pro nastávající nevěstu či mladé děvče pomýšlející na vdavky.

8.12.2011 v 11:44 | Karma: 17,50 | Přečteno: 3794x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6044x
Historička a antropoložka, nadšenec do marketingu a PR, foodblogerka a nenapravitelná sluníčkářka. 

Seznam rubrik