Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mimo úřední hodiny neklepejte!

Jak je možné, že úředníci mají placenou osmihodinovou pracovní dobu a přitom se přímému kontaktu s lidmi věnují třeba jen dvě hodinky denně? Co se děje za zavřenými dvěrmi? Co když si tam úřednice lakují nehty, pijí kafíčko, klábosí s kolegyněmi a na internetovém bulváru sledují vývoj milostných aférek Lucie Bílé?


Pokud jste tento článek začali číst v naději, že konečně se objevil někdo, kdo chápe pocit, jaký z jednání na úřadech máte, musím vás zklamat. Já se chci totiž věnovat pohledu druhé strany - pohledu oněch "zašitých" nehty si lakujících úřednic.

Je už to pár měsíců, skoro let, co jsem začala pracovat jako studentská výpomoc na studijním oddělení jedné fakulty pouze na úřední hodiny a pokud jsem se zdržela déle, vždy mě zarazilo s jakou nekompromisností vyháněly mé kolegyně studentky, kteří klepali mimo úřední hodiny. "Jsme tu přece pro studenty" říkala jsem si a měkosrdcatě jsem  studentům otvírala.

Jak rostly moje povinnosti, rostla i moje nechuť otvírat studentům. Studijní oddělení tu je sice pro studenty, ale přímý kontakt je jen malá část práce. Copak není chystání rozvrhů, vyřizování žádostí, vedení administrativy také pro studenty? Copak studenti neocení, že vědí, kdy a kde bude jejich kurz, že se vyhoví  jejich žádosti o přerušení studia,že se zkontroluje aby za ně univerzita skutečně hradila zdravotní pojištění?

Ano, na studijním oddělení se párkrát za rok najdou dny, kdy si skutečně úřednice lakují nehty, starší brousí po internetových stránkách bulvárních novin, mladší se veselí nad aplikacemi Facebooku. Koneckonců, to se podaří v každé kanceláři a každém zaměstnání.

Ale většinu roku je práce, nu jako na kostele. Září (ač výuka na univerzitě začíná až v říjnu) je ve znamení zápisů nových prváků a také státních záverečných zkoušek, na které je třeba zajistit, aby studenti měli možnost odevzdat diplomovou práci, aby kopie práce doputovali k vedoucímu a oponentovi, ti aby napsali včas posudky a dostavili se k obhajobě. Mimo to se chystá rozvrh, učebny... V říjnu začínají přednášky a během úředních hodin vyskakují studenti na referentky jako čertíci z krabičky. Mimo to se zároveň provádí kontrola studia, zda všichni studují jak mají a šťastlivci, jež v kontrole obstáli se dostaví k zápisu do dalšího ročníku. Pár týdnů v listopadu je skutečně klidných, ale pak je nutné připravit zadání příjímacích zkoušek a také připravit promoce zářijových absolventů. Jelikož nikdo nechce mít na svém dokladu o vymodleném a na zadku odseděném vysokoškolském vzdělání chybu, diplomy i dodatky k diplomům procházejí několiknásobnou kontrolou. V prosinci proběhnou promoce, často v několika termínech, přijde leden, únor, začátek března a práce s tisíci přihláškami, které jsou na fakulty zasílány. Duben, květen - příprava přijímacího řízení. Pak vyhodnocení výsledků (pozvánka na příjímací řízení, zaslaní výsledků - to vše jsou tisíce dopisů, které musí někdo vytisknout, orazítkovat, zkontrolovat a zalepit). Mezitím v květnů a červnu proběhnou další státnice, v červnu rovněž promoce... Prázdninové měsíce jsou klidné... ale pak je tu zase září a celý kolotoč začne nanovo.

Vůbec jsem nezmínila běžnou agendu, kdy je potřeba odpovídat na e-maily, vyřizovat telefonáty, vyřizovat žádosti. Každý papír, který na fakultu dorazí se musí zapsat do deníku došlé pošty, poté napsat rozhodnutí, přinést děkanovi na podpis, okopírovat, originál poslat studentovi, kopii založit do studentovy osobní složky...

Proto teď sice dveře otevřu, ale studentovi důrazně oznámím, že lituji, ale ať přijde v úředních hodinách. "To by vás ubylo, jeden štempl" zaslechla jsem už několikrát.

Ano, Pepíčku Vomáčkovic, mě by neubylo. Ale kdyby mimo úřední hodiny přišlo všech dvatisíce tvých spolužáků, tak bych neudělala nic. A já mám co dělat. Já si tu nehty nelakuju.

Autor: Zuzana Schreiberová | pondělí 16.3.2009 20:49 | karma článku: 35,15 | přečteno: 10092x
  • Další články autora

Zuzana Schreiberová

Neuvěříte, co jsem zažila s uprchlíky!

Byla jsem překvapená, když jsem v jedné diskuzi pod článkem o uprchlících vedle klasických keců o všeznásilňujících,krvelačných hordách a invazích narazila na dotaz: “Kdo se s nimi setkáváte, můžete mi napsat, jací jsou?”

16.3.2016 v 20:55 | Karma: 20,85 | Přečteno: 4014x | Diskuse| Občanské aktivity

Zuzana Schreiberová

Pomáháme uprchlíkům na Hlaváku. A napadl nás agresivní dav!

Na pražském hlavní nádraží působí už před dva měsíce skupina dobrovolníků, která pomáhá uprchlíkům. Ze strany uprchlíků se nikdy nesetkali s žádným projevem násilí a nenávisti. Kéž by se to dalo říct o českých vlastencích!

2.11.2015 v 13:43 | Karma: 35,11 | Přečteno: 13560x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Podívejte se, jak vypadá uprchlík!

Potkala jsem se s jedním z uprchlíků, kteří teď projíždějí Českou republikou. Ve tři v noci a za na prvních pohled docela nebezpečných okolností.

24.9.2015 v 11:33 | Karma: 36,98 | Přečteno: 26203x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Marketingový úspěch křesťanství. Stál za ním skutečně Ježíš?

Pokud definujeme správně provedenou marketingovou strategiijako schopnost mít ve správný čas na správném místě ten správnýprodukt, nemůže nás pohoršit, když budeme tuto strategii aplikovat i na vznik křesťanství. Po duchovnu prahnoucím jedincům se v rané antice nabízelo tolik různých variant náboženského vyžití, že raketový vzestup konverzí ke křesťanství nemůže být náhoda, ale důsledek správně zvolených postupů.

20.1.2014 v 15:33 | Karma: 20,35 | Přečteno: 2034x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Dobrý kuřecí vývar je docela alchymie

Když jsem napsala postup na přípravu goldene joich, tradičního židovského kuřecího vývaru, měla jsem pocit, že to byl jeden z nejdelších a nejpodrobnějších receptů, co jsem kdy napsala. Goldene joich je tradiční polévka, která se často připravuje na židovské svatby. Zlatou barvu jí dodával kromě dole popsaných ingrediencí i šafrán. Šafrán byla (a stále je) poměrně nákladná záležitost, takže "trocha šafránu na svatební polévku" byl svého času vysoce ceněný dárek pro nastávající nevěstu či mladé děvče pomýšlející na vdavky.

8.12.2011 v 11:44 | Karma: 17,50 | Přečteno: 3794x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6044x
Historička a antropoložka, nadšenec do marketingu a PR, foodblogerka a nenapravitelná sluníčkářka. 

Seznam rubrik