Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Marketingový úspěch křesťanství. Stál za ním skutečně Ježíš?

Pokud definujeme správně provedenou marketingovou strategiijako schopnost mít ve správný čas na správném místě ten správnýprodukt, nemůže nás pohoršit, když budeme tuto strategii aplikovat i na vznik křesťanství. Po duchovnu prahnoucím jedincům se v rané antice nabízelo tolik různých variant náboženského vyžití, že raketový vzestup konverzí ke křesťanství nemůže být náhoda, ale důsledek správně zvolených postupů.

Ježíš Nazaretský byl v každém případě výjimečnou osobností a charismatickým náboženským vůdcem. Ve svém poselství lásky k bližnímu se však nijak neodlišoval od toho, co v jeho době tvrdili představitelé tehdejšího farizejského judaismu. Ježíš nezaložil nové náboženství a ani jej založit nechtěl. Jeho první učedníci po jeho ukřižování a zmrtvýchvstání zůstali malou skupinkou uvnitř tehdejšího židovství stejně jako například asketická sekta essénců, kteří žili u Mrtvého moře v komunitách, které připomínaly pozdější mnišské řády. Doba pozdní antiky, ve které křesťanství vzniklo, byla v mnoha ohledech přesycena duchovnem. Kromě klasických kultů vycházejících z řeckého resp. římského pantheonu, docházelo k masivnímu synkretismu, tj. prolínání různých kultů a náboženství. Tehdejší vládci Judeji - Římané uctívali i bohy převzaté z Egypta či východních provincií. Doba pozdní antiky se vyznačovala obrovskou popularitou tajných kultů a mystérií - například mitraismu, eleusínských mystérií, kultu Kybelé - Velké Bohyně atd. Proslulé byly i mystéria boha Dionýsa alias Bakcha. I dnes, když někdo pronese o nějaké oslavě, "že to byly úplné bakchálie", většina z nás si představí bujarý večírek, kde teče alkohol proudem a kde se pěstují všechny možné nevázanosti včetně sexuálních. Zároveň ale byli tehdejší Římané vzdělaní a odchovaní přísně logickou aristotelovskou filosofií, která se mimo jiné ptala po původu světa, jež měl začít působení jednoho jediného nehybného hybatele… Tak a Vy teď máte "zakazníky" bažící po nových náboženských prožitcích a máte "produkt" - učení vycházející z judaismu vyznávajícího jen jednoho Boha. Začínáte také větřit šanci na ovládnutí zajímavého "segmentu trhu"?
Tím, kdo zvětřil šanci k "zaplnění niky" byl Pavel z Tarsu. Žid, ale římský občan, který nejprve Ježíšovy učedníky pronásledoval, ale pak se po mystickém setkání s Ježíšem stal jejich zastáncem. Pavel asi uvědomil, že pokud se nově vznikající náboženství omezí jen na Židy, zůstane navždy jen okrajovou skupinou v rámci judaismu. I když Pavel kázal nové učení v synagogách nebyli jeho posluchači pouze Židé, poměrně velkou skupinu tehdejších návštěvníků synagog tvořili tzn. "bohabojní", Římané a Řekové, kteří se cítili osloveni židovstvím a jeho vírou v jednoho Boha, ale kteří odmítali zaplatit požadovanou "cenu" za přestup k judaismu - především obřízku a dodržování přísných židovských stravovacích předpisů. Apoštolský koncil, ke kterému mělo dojít přibližně kolem roku 50 n.l. můžete tedy vnímat jako plamennou poradu mezi "vedoucími marketingu" Pavlem a Barnabášem a "držiteli know-how" jeruzalémskými apoštoly vedenými Jakubem. Pavel dokázal prosadit, že k tomu, aby se člověk stal křesťanem, není nutné stát se předtím Židem - tedy není nutná ani obřízka ani dodržování stravovacích předpisů, vyjma těch potravin, které byly předtím obětovány pohanským Bohům. Římským a řeckým bohabojným "zákazníkům" byl nabídnut "produkt" po kterém toužili, za cenu, kterou byli ochotni zaplatit.
Další vývoj je známý a v mnoha ohledech připomíná "Šifru mistra Leonarda". Aby se usnadnilo přijetí křesťanství pohanům, byly do něj postupně absorbovány mnohé prvky pohanských kultů, které nebyly v rozporu s křesťanským učením. Narození Ježíše se překrylo s veselými saturnáliemi, sochy egyptské bohyně Isis s malým Horem na klíně se staly předobrazem Panny Marie chovající Ježíška. A třeba paralela s eleusínskými vegetativními kulty obilí a sklizně s kapitolami v Janově evangeliu o "zrnu,které nezahynulo a vydalo velký úžitek", je více než zřetelná

Marketingová poučka:

Zamyslete se, kdo je Váš zákazník. Jaké jsou jeho potřeby, z jakého prostředí vychází. Není možné, že zrovna touží po něčem, co jste mu schopni nabídnout? A jaké jsou jeho pochybnosti a důvody k tomu, že jste mu ještě nic neprodali?  Je pro něj vše srozumitelné? Nenabízíte mu něco, o co třeba nestojí? Co můžete udělat, abyste mu „usnadnili konverzi“?

Autor: Zuzana Schreiberová | pondělí 20.1.2014 15:33 | karma článku: 20,35 | přečteno: 2034x
  • Další články autora

Zuzana Schreiberová

Neuvěříte, co jsem zažila s uprchlíky!

Byla jsem překvapená, když jsem v jedné diskuzi pod článkem o uprchlících vedle klasických keců o všeznásilňujících,krvelačných hordách a invazích narazila na dotaz: “Kdo se s nimi setkáváte, můžete mi napsat, jací jsou?”

16.3.2016 v 20:55 | Karma: 20,85 | Přečteno: 4014x | Diskuse| Občanské aktivity

Zuzana Schreiberová

Pomáháme uprchlíkům na Hlaváku. A napadl nás agresivní dav!

Na pražském hlavní nádraží působí už před dva měsíce skupina dobrovolníků, která pomáhá uprchlíkům. Ze strany uprchlíků se nikdy nesetkali s žádným projevem násilí a nenávisti. Kéž by se to dalo říct o českých vlastencích!

2.11.2015 v 13:43 | Karma: 35,11 | Přečteno: 13560x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Podívejte se, jak vypadá uprchlík!

Potkala jsem se s jedním z uprchlíků, kteří teď projíždějí Českou republikou. Ve tři v noci a za na prvních pohled docela nebezpečných okolností.

24.9.2015 v 11:33 | Karma: 36,98 | Přečteno: 26203x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Dobrý kuřecí vývar je docela alchymie

Když jsem napsala postup na přípravu goldene joich, tradičního židovského kuřecího vývaru, měla jsem pocit, že to byl jeden z nejdelších a nejpodrobnějších receptů, co jsem kdy napsala. Goldene joich je tradiční polévka, která se často připravuje na židovské svatby. Zlatou barvu jí dodával kromě dole popsaných ingrediencí i šafrán. Šafrán byla (a stále je) poměrně nákladná záležitost, takže "trocha šafránu na svatební polévku" byl svého času vysoce ceněný dárek pro nastávající nevěstu či mladé děvče pomýšlející na vdavky.

8.12.2011 v 11:44 | Karma: 17,50 | Přečteno: 3794x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Malá lekce z gastronomštiny

Včera nás prarodiče pozvali na rodinný oběd. Kupodivu se neodehrával v jejich oblíbeném podniku, jehož největším lákadlem byly kuřecí prsa s broskví, polévka ve chlebánku či kuřecí prsa s grilovací omáčkou (vytvořené smíchaním majonézy a grilovacího koření) , ale v jiném podniku, který na pardubické poměry nabízel docela svěží závan gastronomie. Změna podniku se projevila i na tápání většiny osazenstva nad (přiznávám, že sice poněkud vzletnými) názvy jídel a já jsem strávila spoustu času vysvětlováním toho či onoho. Proto jsem si ještě dneska sedla nad jídelním lístkem a některé pojmy vypsala a pokusila se vysvětlit.

5.12.2011 v 15:48 | Karma: 22,00 | Přečteno: 10507x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6044x
Historička a antropoložka, nadšenec do marketingu a PR, foodblogerka a nenapravitelná sluníčkářka. 

Seznam rubrik