Dobrý kuřecí vývar je docela alchymie
Goldene joich - tradiční židovská svatební polévka
1 kg kuřecího masa (já používám křídla, protože jsou relativně levná a mají na sobě poměrně dost masa)
1/4 bulvy celeru
1 kořenová petržel
3 mrkve
1 cibule
2-3 stroužky česneku
4 kuličky pepře, 4 nového koření, 3 bobkové listy
sůl
macesové knedlíčky
macesová moučka
vejce
olej
pepř,sůl, muškátový oříšek
1. Kuřecí křídla opláchneme. dáme do hrnce spolu s očištěnou, větší kusy nakrájenou, zeleninou, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Pro krásnou zlatou barvu nechávám cibuli se slupkou(samořejmě ne tou vrchní špinavou a dávám možná i o trochu víc mrkve, než je zvykem). Vývar nikdy nepřikrýváme poklicí.
2. Ve chvíli, kdy se začne dělat šedá pěna ze stražených bílkovin, přichystáme si vedle sporáku misku a všechnu pěnu sbíráme, jedině tak zajistíme, aby se vývar nezakalil. Teprve po prvním sebrání pěny, přidáme koření, protože jinak hrozí, že bychom s pěnou vybrali i koření.
3. Ztlumíme plamen na minimum a necháme vývar táhnout, ani nemusí probublávat, jen tak trochu perlit. Čím déle můžete vývar táhnout tím lépe, já teda pod dvě hodiny nejdu a někdy táhnu vývar i tři hodiny. Průběžně sbíráme pěnu i tuk, který se v pozdějších fázích objevuje na hladině (zabráníte, aby polévka nebyla příliš mastná). Když je tekutiny málo, můžete průběžně přidat hrníček horké vody (studená voda by vývar zase zakalila).
4. Vývar slijeme, já jej teda cedím několikrát a dokonce jsem si za tímhle účelem pořídila i bavlněnou plenu. Já polévku solím až v tomhle moment. Když mám trpělivost(co většinou nemám) oberu z kila křídel tolik masa, že to stačí nejen do polévky, ale i třeba na dvě porce smažené rýže, do těstovin atd. Část zeleniny nakrájím do polévky, protože díky pomalému vaření je zelenina měkká, ale není rozvařená,
Na macesové knedlíčky je nejlepší postup rebecin Hany Mayer, který Vám zkopíruji. Ale ruku na srdce udělat měkké macesové knedlíčky je docela kumšt, já teda poměrně často nechtíc vyrobím gumové míčky, které velice svěřepě vyskakují z talíře :)
Macesové knedlíčky
Na jedno vejce jedna polévková lžíce macesové mouky. Vejce se rozšlehají s trochou oleje - asi jedna až dvě lžíce, přidá se sůl, pepř, může se přidat muškátový oříšek a nasekaná petrželka a vše se dobře smíchá s macesovou moučkou. Hmotu necháme stát v lednici asi půl hodiny, z ní se mohou formovat kuličky, anebo lžičkou vykrajovat malé noky. Pokud je hmota příliš řídká opatrně přidáme trochu mouky, pokud je moc hustá přidáme vejce - nikdy ne vodu. Vaříme ve vroucí polévce nebo vodě asi 5 - 10 minut.
Zuzana Schreiberová
Neuvěříte, co jsem zažila s uprchlíky!
Byla jsem překvapená, když jsem v jedné diskuzi pod článkem o uprchlících vedle klasických keců o všeznásilňujících,krvelačných hordách a invazích narazila na dotaz: “Kdo se s nimi setkáváte, můžete mi napsat, jací jsou?”
Zuzana Schreiberová
Pomáháme uprchlíkům na Hlaváku. A napadl nás agresivní dav!
Na pražském hlavní nádraží působí už před dva měsíce skupina dobrovolníků, která pomáhá uprchlíkům. Ze strany uprchlíků se nikdy nesetkali s žádným projevem násilí a nenávisti. Kéž by se to dalo říct o českých vlastencích!
Zuzana Schreiberová
Podívejte se, jak vypadá uprchlík!
Potkala jsem se s jedním z uprchlíků, kteří teď projíždějí Českou republikou. Ve tři v noci a za na prvních pohled docela nebezpečných okolností.
Zuzana Schreiberová
Marketingový úspěch křesťanství. Stál za ním skutečně Ježíš?
Pokud definujeme správně provedenou marketingovou strategiijako schopnost mít ve správný čas na správném místě ten správnýprodukt, nemůže nás pohoršit, když budeme tuto strategii aplikovat i na vznik křesťanství. Po duchovnu prahnoucím jedincům se v rané antice nabízelo tolik různých variant náboženského vyžití, že raketový vzestup konverzí ke křesťanství nemůže být náhoda, ale důsledek správně zvolených postupů.
Zuzana Schreiberová
Malá lekce z gastronomštiny
Včera nás prarodiče pozvali na rodinný oběd. Kupodivu se neodehrával v jejich oblíbeném podniku, jehož největším lákadlem byly kuřecí prsa s broskví, polévka ve chlebánku či kuřecí prsa s grilovací omáčkou (vytvořené smíchaním majonézy a grilovacího koření) , ale v jiném podniku, který na pardubické poměry nabízel docela svěží závan gastronomie. Změna podniku se projevila i na tápání většiny osazenstva nad (přiznávám, že sice poněkud vzletnými) názvy jídel a já jsem strávila spoustu času vysvětlováním toho či onoho. Proto jsem si ještě dneska sedla nad jídelním lístkem a některé pojmy vypsala a pokusila se vysvětlit.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar
Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...
Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste
Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...
Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump
Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...
USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek
USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...
- Počet článků 22
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 6044x