Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malá lekce z gastronomštiny

Včera nás prarodiče pozvali na rodinný oběd. Kupodivu se neodehrával v jejich oblíbeném podniku, jehož největším lákadlem byly kuřecí prsa s broskví, polévka ve chlebánku či kuřecí prsa s grilovací omáčkou (vytvořené smíchaním majonézy a grilovacího koření) , ale v jiném podniku, který na pardubické poměry nabízel docela svěží závan gastronomie. Změna podniku se projevila i na tápání většiny osazenstva nad (přiznávám, že sice poněkud vzletnými) názvy jídel a já jsem strávila spoustu času vysvětlováním toho či onoho. Proto jsem si ještě dneska sedla nad jídelním lístkem a některé pojmy vypsala a pokusila se vysvětlit.

Ajvar - pikantní pasta, která může obsahovat grilované papriky, rajčata, někdy i lilek

Bešamel - omáčka z máslové jíšky a mléka

Boulabaisse - francouzská polévka z ryb a jiných mořských plodů, tradičně se podává s rouille

Cannelloni - druh těstovin, silné trubice, někdy se použijí stočené lasagne, můžeme se setkat i třeba s cannelloni z lilku

Carpaccio - pokrm ze syrové svíčkové, nakrájené na tenké plátky, dnes se připravuje i například z ryb, setkala jsem se i s carpacciem z červené řepy nebo marinovaných cuket

Consommé - čirý vývar, který se ještě  během přípravy "zesiluje" přidáním směsi mletého masa a vaječného bílku

Coulis - něco mezi omáčkou a pyré, připravovaného z ovoce (meruňkové, malinové atd.)

Croque monsieur - francouzský sendvič zapečený se šunkou, sýrem gruyére a bešamelem

Crudité - tyčinky z čerstvé zeleniny podávané například s créme fraiche, domácí majonézou nebo jinými dipy

Demi-glace - omáčkový základ, vytvořený několikahodinovým tažením kostí, masa a kořenové zeleniny, vína a koření

Filírovaná - nakrájená na plátky (filety), kromě masa a ryb jdou dělat filety i z citrusů, kdy se tak vykrojí pouze dužina bez hořké bílé šlupky a blan

Foie Gras - ztučnělá drůbeží játra, mohou být kachní i husí (ano, ta historka o huse zakopané v zemi)

Gravadlax - nakládaný losos, marinovaný ve směsi cukru, soli, někdy za přidání bylinek, citrusů. alkoholu

Holandaise - holandská omáčka, připravovaná ve vodní lázni z vaječných žloutků, bílého vína, másla (někdy smetany)

Chateaubriand - velký biftek, určený pro dvě osoby

Chutney - omáčka připravená ze směsi ovoce a koření, "marmeláda na slano", vhodná k masu, sýrům

Julienne - tenké nudličky z kořenové i jiné zeleniny používáné například jako vložka do polévek (vstávají mi všechny chlupy na těle, když čtu že je něco podávané se zeleninovým Juliánem)

Kaldoun - zahuštěná polévka připravovaná z nejčastěji kachního masa a drůbků

Konfitovaná - pomalu připravovaná v sádle (nejčastěji konfitované kachni stehýnko)

Panchetta - druh italské slaniny

(v) papilotě - jakási obálka z pečícího papíru, ve které se maso zároveň peče a dusí, v papilotě se připravují např. ryby

pošírovaný - pomalu tažený ve vývaru či jiné vhodné tekutině pod bodem varu - pošírované kuře, pošírovaný chřest, hruška pošírovaná v červeném víně

ratatouille - provensálská dušená zelenina, lilek, rajčata, cuketa, mrkev, paprika, provensálské koření

redukce - tekutina se přivede k varu a nechá se vypařit část vody, výsledná konzistence je "medózní", redukce z portského, redukce z balsamica atd.

romanesco - kříženec mezi brokolicí a květákem, chuťově i vzhledově fakt něco mezi

rouille - omáčka ze žloutků. oleje, česneku, ochucená a obarvená šafránem

tapas - španělský způsob podávání chuťovek k vínu, olivy, sýry, uzeniny, malé porce mořských plodů atd.

tatin - zkratka tarte tatin, obrácený koláč, kdy se do formy dává nejdříve zkaramelizovat ovoce, pak těsto

terina - paštika tužší konzistence,  někdy připravená pečením ve vodní lázni, je možné se potkat i třeba se sýrovou nebo zeleninovou terinou

Velouté - omáčka či základ polévek, připravovaná z jíšky a vývaru

Tak co, bylo to nošení sov do Atén a nebo jste se dozvěděli něco nového? Já přiznám bez mučení, že jsem nevěděla, co je to filírovat, i když jsem na snídaních v hotelu nafilírovala pěkných pár pomerančů a grepů! :)

Autor: Zuzana Schreiberová | pondělí 5.12.2011 15:48 | karma článku: 22,00 | přečteno: 10507x
  • Další články autora

Zuzana Schreiberová

Neuvěříte, co jsem zažila s uprchlíky!

Byla jsem překvapená, když jsem v jedné diskuzi pod článkem o uprchlících vedle klasických keců o všeznásilňujících,krvelačných hordách a invazích narazila na dotaz: “Kdo se s nimi setkáváte, můžete mi napsat, jací jsou?”

16.3.2016 v 20:55 | Karma: 20,85 | Přečteno: 4014x | Diskuse| Občanské aktivity

Zuzana Schreiberová

Pomáháme uprchlíkům na Hlaváku. A napadl nás agresivní dav!

Na pražském hlavní nádraží působí už před dva měsíce skupina dobrovolníků, která pomáhá uprchlíkům. Ze strany uprchlíků se nikdy nesetkali s žádným projevem násilí a nenávisti. Kéž by se to dalo říct o českých vlastencích!

2.11.2015 v 13:43 | Karma: 35,11 | Přečteno: 13560x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Podívejte se, jak vypadá uprchlík!

Potkala jsem se s jedním z uprchlíků, kteří teď projíždějí Českou republikou. Ve tři v noci a za na prvních pohled docela nebezpečných okolností.

24.9.2015 v 11:33 | Karma: 36,98 | Přečteno: 26203x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Marketingový úspěch křesťanství. Stál za ním skutečně Ježíš?

Pokud definujeme správně provedenou marketingovou strategiijako schopnost mít ve správný čas na správném místě ten správnýprodukt, nemůže nás pohoršit, když budeme tuto strategii aplikovat i na vznik křesťanství. Po duchovnu prahnoucím jedincům se v rané antice nabízelo tolik různých variant náboženského vyžití, že raketový vzestup konverzí ke křesťanství nemůže být náhoda, ale důsledek správně zvolených postupů.

20.1.2014 v 15:33 | Karma: 20,35 | Přečteno: 2034x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Schreiberová

Dobrý kuřecí vývar je docela alchymie

Když jsem napsala postup na přípravu goldene joich, tradičního židovského kuřecího vývaru, měla jsem pocit, že to byl jeden z nejdelších a nejpodrobnějších receptů, co jsem kdy napsala. Goldene joich je tradiční polévka, která se často připravuje na židovské svatby. Zlatou barvu jí dodával kromě dole popsaných ingrediencí i šafrán. Šafrán byla (a stále je) poměrně nákladná záležitost, takže "trocha šafránu na svatební polévku" byl svého času vysoce ceněný dárek pro nastávající nevěstu či mladé děvče pomýšlející na vdavky.

8.12.2011 v 11:44 | Karma: 17,50 | Přečteno: 3794x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6044x
Historička a antropoložka, nadšenec do marketingu a PR, foodblogerka a nenapravitelná sluníčkářka. 

Seznam rubrik